Kategoriarkiv: Boligmarked

des
01

Boblende boligpolitikk, eller?

Boligbobler er et markedsfenomen som stort sett bare oppstår i de største byene, og i særdeleshet i Oslo. At også dette markedet har sine ”resesjons” perioder har sin naturlige forklaring i et til tider opphetet marked som igjen korrigerer seg selv som VG eksempel her viser; Et annet og mer alvorlig problem, eller samfunnsmessige utfordringer er, at vi i dagens ”press” marked opplever at 40 åringer i fast arbeid må ha forelder hjelp for og kunne kommes seg inn i boligmarkedet

okt
04

KAN STATEN UTEN VIDERE RUINERE FOLK?

Og be en takstmann skal taksere disse eiendommene med det som er offentlig kjent om riving o.l. blir rette og slett for dumt!

feb
23

Kjøper bolig uten egenkapital..

Uavhengig av hva regjering eller finansministeren lager av regler her, så finner bransjene selv løsninger (finans og eiendom).

des
16

Hva er viktigst, privatforbruk eller industri

Utfordringen i Norge er en balansegang mellom privathusholdningen og industri. Folk flest er stinne av ”gryn” og kunne fint ha klart en rente på 5-6 % kanskje opp i 10 %. Dette vil si at forbruket/boligpriser ikke vil bli nevneverdig laver uten betydelig høyere rente. Det vil si at rentehevningen vil ha marginal betydning for privathusholdningen. Industrien vil heller ikke ha problemer med å takle lånerenten etter dagen rentehevning, så hva er da problemet? Jo krone kursen. For all industri som benytter arbeidskraft i Norge og foretar innkjøp i NOK (underleverandører) vil det selvsagt bli dyrere å få solgt sine varer internasjonalt da de fleste vil ha priser/tilbud i EURO eller USD. Vi må derfor sammenligne oss med andre utenfor våre landegrenser for å unngå en situasjon der kronen styrker seg dramatisk med påfølgende konsekvenser for eksportrelatert industri. Paradoksal nok blir industrien utkonkurrer på grunn av vårt privatforbruk og boligmarkedet.